Tannsmerter og bihulene

Tannsmerter og bihulene

Kan bihulebetennelse gi smerter i tennene?

Fra tid til annen kommer det pasienter som har sterke tannsmerter. Etter en grundig undersøkelse finner man ingenting som kan forklare at smertene kommer fra tennene. Kan disse smertene komme fra andre deler av kjeven? Spør man deretter pasienten om de har vært forkjølet eller tett i nesen i det siste? Er svaret ofte ja.

Hva er bihulene?

Bihulene er luftfyllte rom i overkjeven som er kledd med slimhinner, disse slimhinnene kan bli rammet av infeksjoner av enten virus eller bakterier, dette kalles en sinusitt (bihulebetennelse)

Bihulene i overkjeven ligger nært røttene på jekslene i overkjeven, når bihulene blir infisert kan smerten fra bihulene kjennes ut som smerter fra jekslene i overkjeven- som kalles overført smerte, eller at den hovne slimhinnen i bihulen trykker på nervene til jekslene.

 

Hvordan skiller man tannsmerter fra bihulesmerter?

Som oftest har tannsmerter utgangspunkt fra tennene, men i enkelte tilfeller som nylig beskrevet kommer de fra kjevebihulene. Smertene kommer fra de bakre tennene i overkjeven, i tillegg kan man ha en trykkende følelse rett bak og litt til siden for neseborene. Smertene kan forbedres / forverres etter hvert som man endrer stilling på hodet.

Hvordan behandles bihulebetennelse?

Man antar at mesteparten av bihulebetennelsene skyldes virus. Siden virus ikke lar seg behandle med antibiotika, er foreskriving av dette som oftest unødvendig. Kroppen vil da som regel klare å ta seg av infeksjonen på egen hånd, men man kan hjelpe til å lette på trykket og dermed også symptomer/smerter med nesespray eller slimhinneavsvellende tabletter.

Konklusjon

Smerter i tennene kommer som oftest fra tennene, men det er viktig å huske på at bihulene er naboområdet til jekslene i overkjeven, og kan av denne grunn være årsak til dine smerter. Ta kontakt med din tannlege hvis du er i tvil.